Cei doi nori ai lui Magellan ar fi avut un companion în urmă cu cinci miliarde de ani

22 09. 2018, 17:00

O nouă cercetare descrie modul în care o altă galaxie „luminoasă” a fost devorată de către Marele Nor al lui Magellan în urmă cu cinci miliarde de ani. Conform Phys, masterandul Benjamin Armstrong, principalul autor al studiului, afirmă că mare parte dintre stele din Marele Nor a lui Magellan se rotesc în sensul acelor de ceasornic, în jurul centrului galaxiei. Însă, în mod neobişnuit, unele stele se rotesc invers acelor de ceasornic. 

„Pentru o lungă perioadă de timp s-a crezut că aceste stele provin de la galaxia apropiată, Micul Nor al lui Magellan. Ce am descoperit are la bază un fenomen de contopire”, a declarat Armstrong. 

Armstrong a utilizat modelele computerizate pentru a simula contopirea dintre două galaxii. Norul lui Magellan poate fi observat noaptea, cu ochiul liber. 

Marele Nor al lui Magellan se află la 100.000 de ani lumină depărtare, în timp ce Micul Nor al lui Magellan este la 200.000 de ani lumină depărtare. Studiul ar putea rezolva o problemă pe care astronomii încearcă să o rezolve de ani buni. „Galaxiile conţin roiuri de stele. Acestea conţin la rândul lor nenumărate stele, ce au o vârstă similară şi au fost create într-un mediu asemănător. Dar în Marele Nor al lui Magellan am descoperit roiuri foarte vechi, dar şi roiuri foarte noi. Această problemă este cunsocută cu denumirea  de „diferenţa de vârstă”, a afirmat Armstrong. 

„Deoarece în Marele Nor al lui Magellan observăm stele de diferite vârste, acesta poate fi un semn al unei contopiri galactice”, a adăugat el. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Descoperire surpriză în spaţiu: o galaxie pitică ce orbitează în jurul Căii Lactee
 
Exploratorul care a făcut pentru prima dată înconjurul lumii
 
Existenţa sa a fost prezisă acum 40 de ani, dar a fost descoperit abia acum: unul dintre cele mai bizare obiecte din vecinătatea galaxiei noastre
 
Fernando Magellan şi epopeea omului care a înconjurat pentru prima oară Terra