Descoperirea care poate duce la o nouă generaţie de baterii. La cele cu litiu-ion s-a găsit o proprietate ascunsă care provoacă defecţiuni
O echipă internaţională de savanţi, condusă de William Chueh de la Stanford Institute for Materials & Energy Sciences, de la SLAC, a publicat recent descoperirile în Nature Materials.
„Înainte era un fel de cutie neagră”, a precizat Martin Bazant, profesor la Massachusetts Institute of Technology şi alt autor al studiului. „Puteai vedea că materialul lucrează destul de bine şi anumiţi aditivi păreau că ajută, dar nu puteai spune unde ajung ionii de litiu în fiecare pas al procesului. Cu noile instrumente şi metode, începem să avem o înţelegere ştiinţifică mai riguroasă a proceselor”, a adăugat acesta.
Astfel, cercetătorii au aflat că litiul se mişca într-o direcţie complet diferită pe suprafaţa materialului decât se aştepta în modelele anterioare. Este ca şi cum cineva ar fi aruncat o frunză pe suprafaţa curentului şi a descoperit că apa curgea într-o direcţie complet diferită decât peştele, scrie Phys.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Uitaţi de baterii şi de acumulatori. Acesta este viitorul stocării energiei electrice