„Mulţi pacienţi cu o istorie de reacţii adverse slabe şi moderate după imunizare (AEFI – adverse events following immunization) pot fi ulterior reimunizaţi în siguranţă”, a precizat Gaston De Serres de la Laval University, Quebec, Canada. Deşi AEFI-urile recurente pot avea loc după doze repetate de vaccin, acest studiu sugerează că riscul după revaccinare este relativ mic, în special dacă reacţia adversă anterioară a fost slabă sau moderată, scrie Science Daily.
Din baza care cuprinde datele a 1.731 de pacienţi cu date de urmărire disponibile, 1.350 de pacienţi au fost revaccinaţi, adică un procent de 78%. Mulţi dintre copiii revaccinaţi erau sub doi ani; circa jumătate dintre cazurile de AEFI erau reacţii alergice sau similare alergiilor.
60% dintre pacienţi au avut tipuri de AEFI-uri recurente după revaccinare. În mai mult de 80% dintre cazuri, o reacţie recurentă nu a fost mai severă decât reacţia iniţială.
Înainte de acest studiu, au existat seturi de date limitate cu privire la siguranţa reimunizării pacienţilor care au avut AEFI. Cercetarea este unul dintre cele mai mari studii care pot estima rata AEFI-urilor recurente în funcţie de tipul reacţiei şi tipului de vaccin – informaţie cheie pentru medici care îi ajută să ia decizii cu privire la imunizarea viitoare. Rezultatele susţin siguranţa vaccinării în continuare chiar dacă reacţiile adverse au fost slabe sau moderate.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Eficienţă de 100% în timpul testării pe şoareci a unui vaccin împotriva cancerului
Medicina a intrat într-o nouă eră odată cu crearea unui vaccin anti-HIV sigur şi eficient
Un nou vaccin poate fi un pas important în remediul pentru un tip de cancer extrem de agresiv
Ne apropiem de un vaccin care va combate dependenţa de droguri