Restaurarea numărului de neuroni de acest fel la nivel normal sau blocarea semnalelor orexinei în creier face ca şoarecii să nu mai fie dependenţi, sugerând că o creştere de neuronilor generatori de orexină este o schimbare esenţială în creier care cauzează starea de dependenţă. Descoperirea oferă o cale promiţătoare pentru tratarea dependenţei cu terapiile bazate pe orexină, scrie Futurity.
Mai mult decât atât, şoarecii folosiţi în experiment cărora li s-a administrat cocaina reprezintă un model care reflectă dependenţa la oameni mai bine decât modelele de până acum.
„În mod remarcabil, aceşti şoareci dependenţi au avut un număr mai mare de celule nervoase care produc neuropeptida orexină”, a precizat Morgan James, cercetător la Rutgers University Brain Health Institute şi unul dintre autorii studiului.
Numărul ridicat de neuroni a rămas o perioadă lungă, cel puţin şase luni după administrarea ultimei doze de cocaină, ceea ce explică de ce dependenţii recidivează chiar şi după perioade îndelungate de abstinenţă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
În Marea Britanie, ţiparii se droghează cu cocaină din râurile contaminate
Ce se întâmplă în creierul celor care iau cocaină?