O ”rachetă optică” a fost creată cu lumină laser intensă

22 09. 2018, 18:00

Profesorul de fizică, Donald Umstadter, care a condus studiul, a spus că noua aplicaţie poate fi numită „rachetă optică” datorită forţei imense pe care lumina a exercitat-o în experiment. Electronii au fost supuşi unei forţe de aproape 1 trilion X 1 trilion de ori mai mare decât ce simt astronauţii atunci când sunt lansaţi în spaţiu, scrie Science Daily.

„Această nouă şi unică aplicaţie a luminii intense poate îmbunătăţi performanţa acceleratorilor compacţi de electroni”, a precizat fizicianul. „Dar aspectul ştiinţific mai nou şi mai general al rezultatelor noastre este că forţa luminii a rezultat în acceleraţia directă a materiei”, a adăugat Umstadter.

Lumina de intensitate normală exercită o forţă infimă atunci când se reflectă, se îmbrăştie sau este absorbită. O aplicaţie a forţei este de „velă de lumină”, o tehnologie propusă care ar putea fi folosită pentru a propulsa navele spaţiale. Totuşi, pentru că forţa luminii este foarte mică în acest caz, ar fi nevoie de o exercitare continuă pe mai mulţi ani pentru ca nava să atingă viteze ridicate.

În experimentul savanţilor de la Nebraska, impulsurile cu laser s-au concentrat pe plasme. Atunci când electronii din plasmă au fost expulzaţi din drumul impulsurilor de lumină de forţele lor, undele plasma au fost conduse de laser, iar electronii au putut să se prindă de aceste unde, accelerând şi mai mult electronii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Electronii sunt la 0.000000000000000000000000001 cm distanţă de a fi o sferă perfectă!

Atomii extrem de reci au fost studiaţi pentru a verifica o predicţie din 1963. Noul demers poate revoluţiona industria electronică

Cercetătorii au putut crea un tip special de lumină care poate revoluţiona tehnologia dispozitivelor cuantice

După 150 de ani, cercetătorii au reuşit să descopere modalitatea de măsurare a efectelor interacţiunii dintre fotoni şi materie