Un nou plasture cu ultrasunete poate monitoriza tensiunea arterială
Echipa de cercetători de la Univeristatea California San Diego descrie inovaţia într-o lucrare publicată pe 11 septembrie în Nature Biomedical Engineering.
„Dispozitivele purtabile de până acum au fost limitate la detectarea semnalelor ori pe suprafaţa pielii, ori chiar imediat dedesubt. Dar este ca şi cum ai vedea doar vârful aisbergului. Prin integrarea tehnologiei cu ultrasunete în dispozitive purtabile, putem capta mai multe semnale, evenimente biologice şi activităţi care merg dincolo de suprafaţă într-o manieră non-invazivă”, a precizat Sheng Xu, unul dintre autorii studiului.
Plasturele poate monitoriza fără întrerupere tensiunea arterială centrală în arterele majore adânci până la 4 centimetri sub piele, scrie Science Daily.
„Are potenţialul de a fi un plus important în medicina cardiovasculară”, a precizat Brady Huang, coautor al lucrării. „În sala de operaţie, în special în procedurile cardiopulmonare complexe, este necesară monitorizarea tensiunii arteriale în timp real – aici dispozitivul are potenţialul de a fi complementar metodelor tradiţionale”, a adăugat cercetătorul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Tensiunea arterială scade cu 14 ani înainte de momentul morţii
Când devine tensiunea o problemă adevărată?
Jumătate din populaţia unui continent suferă de tensiune arterială
Cum poţi reduce hipertensiunea arterială prin plante şi alimente