Premiile Ig Nobel sunt oferite pentru realizări amuzante dar care te fac să îţi pui întrebări. Multe dintre subiectele studiilor au un punct serios în ele, scrie BBC.
Inspiraţia pentru acest studiu a început în urmă cu mai mulţi ani când unul dintre pacienţii lui David Wartinger de la College of Osteopathic Medicine din cadrul Michigan State University s-a întors dintr-un concediu de la Walt Disney World din Florida.
Pacientul a relatat că una dintre pietrele la rinichi s-a deplasat după o cursă cu Big Thunder Mountain. Întrebându-se dacă rollercoaster-ul a cauzat deplasarea pietrei, pacientul a mai mers de câteva ori şi de fiecare dată o piatră se deplasa.
Intrigat de poveste, Wartinger a construit un model de silicon bazat pe sistemul renal al pacientului şi l-a plimbat în mai multe curse. A descoperit că, într-adevăr, Big Thunder Mountain era eficient, chiar mai eficient decât alte curse mai înfricoşătoare precum Space Mountain sau Rock and Rollercoaster.
Profesorul a ajuns la concluzia că eficienţa se datorează mişcărilor de sus-jos şi dreapta-stânga care „zguduie” călătorul (desigur, cu tot cu rinichii acestuia).
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: