În prezent, cu ajutorul modelelor computerizate, similare cu cele utilizate pentru studierea schimbărilor climatice de pe Pământ, cercetătorii au descoperit că Proxima b ar putea deţine cantităţi enorme de apă în stare lichidă, la suprafaţă. Conform FoxNews, acest lucru creşte posibilităţile susţinerii organismelor vii.
„Mesajul important provenit din simulările noastre este că sunt şanse ca exoplaneta să fie habitabilă”, a declarat Anthony Del Genio, cercetător din cadrul NASA Goddard Institute for Space Studies din New York.
Proxima Centauri este o mică stea roşie localizată la 4,2 ani lumină de Soare. În ciuda proximităţii sale, cercetătorii nu au suficiente informaţii despre exoplanetele din Proxima Centauri. Până în prezent ştim că Proxima b are o masă de 1,3 ori mai mare decât cea a Pământului şi realizează o orbită completă în 11 zile. Exoplaneta se află în zona habitabilă a sistemului, fiind la o distanţă suficientă pentru a primi suficientă lumină pentru menţinerea apei de la suprafaţă în stare lichidă. Însă, având în vedere apropierea faţă de stea, exoplaneta este mereu cu aceeaşi parte către stea.
Noile simulări includ curenţi oceanici ce ar fi avut capacitatea să transfere căldura de pe o parte a exoplanetei pe cealaltă, unde nu pătrunde lumina stelei. Echipa a realizat 18 simulări separate pentru analiza efectele continentelor gigantice şi ale diferitelor compoziţii atmosferice.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: