Fotosinteza este procesul pe care plantele îl folosesc pentru a converti lumina solară în energie. Oxigenul este generat ca produs secundar al fotosintezei atunci când apa absorbită de plante este „despicată”. Este una dintre cele mai importante reacţii de pe planetă pentru că este sursa a aproape întregului oxigen. Hidrogenul care este produs atunci când apa este divizată poate fi o sursă ecologică şi nelimitată de energie, scrie Science Daily.
Un nou studiu, condus de savanţii de la St John’s College şi Cambridge, a inclus utilizarea fotosintezei semi-artificiale pentru a obţine energie. Această cercetare poate fi folosită pentru a revoluţiona sistemele utilizate în producţia de energie regenerabilă. Lucrarea în care se descrie inovaţia a apărut în noul număr al Nature Energy.
Metoda întreprinsă a putut duce şi la absorbirea unei cantităţi mai mari de lumină solară faţă de fotosinteza naturală.
„Fotosinteza naturală nu este eficientă pentru că a evoluat doar pentru a asigura supravieţuirea, astfel că produce minimul de energie necesară – circa 1-2% din cât ar putea converti şi stoca”, precizează Katarzyna Sokól, primul autor al studiului de la St John’s College.
Fotosinteza artificială există de decenii, dar nu a putut fi folosită pentru a crea energie regenerabilă pentru că se baza pe catalizatori, care de multe ori sunt costisitori şi toxici.
Noul proiect a avut miza de a depăşi aceste limitări ale fotosintezei artificiale cu ajutorul utilizării enzimelor pentru a crea reacţia dorită.
Mai mult decât atât, Sokol şi echipa sa nu au îmbunătăţit doar cantitatea de energie produsă şi stocată, ci şi au reuşit să reactiveze un proces în alge care a fost în stare latentă timp de un mileniu.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Pentru prima dată în istoria omenirii, o ţară obţine 100% din energia electrică necesară de la Soare
Aceasta ar putea fi prima insulă din Mediterană alimentată doar cu energie verde