„Aceste rezultate arată că trăirile conştiente nasc din răspunsul corpului. Deşi conştiinţa emerge datorită funcţiilor creierului şi experimentăm conştiinţa ca şi cum ar fi „adăpostită” în creier, corpul contribuie semnificativ la o mare varietate de trăiri subiective”, a precizat Lauri Nummenmaa de la Turku PET Centre.
Conform cercetătorilor, emoţiile colorează trăirile noastre ca plăcute şi neplăcute. Este posibil ca în timpul evoluţiei, conştiinţa să fi apărut pentru a informa organismele şi cei din jurul lor cu privire la starea de sănătate. Această dezvoltare ar fi deschis drumul către emergenţa limbajului, gândirii şi raţiunii, scrie Science Daily.
„Starea de bine subiectivă este un determinant important al prosperităţii noastre, iar durerea şi emoţiile negative sunt legate fundamental de multiplele maladii somatice şi psihologice. Descoperirile noastre ajută la înţelegerea modului în care bolile şi stările corpului în general influenţează trăirile subiective. De asemenea, demonstrează şi încorporarea accentuată a stărilor emoţionale şi cognitive”, a precizat Nummenmaa.
Studiul a fost realizat sub forma completării unor chestionare online de mai bine de o mie de oameni. Participanţii au evaluat un total de 100 de stări în funcţie de cât de mult au loc trăirile în corp şi în minte şi în funcţie de cât de puternice şi controlabile sunt. Au mai evaluat şi cât de similare între ele sunt aceste trăiri şi unde în organism se pot simţi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Conştiinţa se dezvoltă de la vârste fragede, conform unui studiu inedit
Există trei tipuri de conştiinţă, iar computerele au reuşit să dobândească una dintre ele