Telescopul spaţial Hubble a reuşit să înregistreze spectacolul de lumini de la polul nord al planetei, pe parcursul a şapte luni.
Conform Tech Times, aurorele denumite şi lumini nordice sau sudice, în funcţie de regiunea în care apar, se formează în urma fluxului de particule încărcate propagate de Soare ce rămân captive în câmpul magnetic al planetei. Atunci când aceste particule interacţionează cu oxigenul şi nitrogenul din atmosferă sunt produse raze de lumină. Pe Saturn, aurorele arată diferit. Spre deosebire de Jupiter sau Neptun, atmosfera gigantului gazos este formată predominant din hidrogen, astfel spectacolul de lumini nu poate fi observat cu ochiul liber.
Prin intermediul instrumentului Imaging Spectrograph de pe telescopul spaţial Hubble, cercetătorii au monitorizat comportamentul aurorelor de pe Staurn înainte şi după solstiţiului de vară din regiunea nordică. Imaginile se potrivesc cu cele realizate de Cassini în timpul ultimei etape a misiunii sale. Imaginile obţinute, conform echipei din spatele misiunii Hubble, sunt cele mai „complexe”.
Similar cu aurorele nordice şi sudice de pe Pământ, cele de pe Saturn au mişcări circulare. Aceste modificări se produc din cauza vânturilor solare şi rotaţiei accelerate a gigantului gazos.
Vă recomandăm să citiţi următoarele articole: