Un nou material revoluţionar poate folosi lumina pentru a dezgheţa suprafeţe
„Dezgheţătorul”, numit o capcană fototermală, are trei straturi: un înveliş superior dintr-un amestec de ceramică şi metal care transformă lumina captată în energie termală, un strat median de aluminiu care răspândeşte căldura pe întreaga suprafaţă, încălzind şi zonele care nu sunt expuse la lumină, şi o bază de spumă cu rol de izolator termic, scrie Science News.
Capcana fototermală este descrisă în detaliu în noul număr al revistei Science Advances publicat pe 31 august.
Inginerul Susmita Dash de la Institutul Indian de Ştiinţe din Bengaluru şi colegii săi au pus un material lung de 6,3 centimetri la soare într-o zi cu o temperatură medie de 3,5 grade Celsius, alături de o folie de aluminiu. În doar patru minute, capcana fototermală s-a încălzit la circa 30 de grade Celsius, în timp ce folia de aluminiu s-a încălzit la doar 6 grade. După cinci minute, zăpada de pe suprafaţa capcanei fototermale s-a topit aproape în întregime, în timp ce aluminiul a rămas acoperit de zăpadă.
Inovaţia este esenţială în contextul în care sistemele de încălzire folosite în prezent de dezgheţare implică substanţe nocive pentru mediu, iar noua capcană fototermală poate oferi un mod mai sustenabil de a ţine suprafeţele dezgheţate.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un nou material multifuncţional poate fi esenţial într-o sumedenie de aplicaţii tehnologice
Savanţii au creat un material revoluţionar care se poate mişca cu ajutorul luminii
Un nou material uimitor creat de o româncă poate obţine electricitate din corpul uman