Conform unei descoperiri surprinzătoare, un nou tip de auroră observat recent nu este de fapt o auroră
Atunci când savanţii au văzut imaginile cu STEVE (aşa cum a fost denumit fenomenul), au realizat că luminile sunt puţin diferite faţă de lumina aurorelor tipice, astfel că nu erau siguri că la baza fenomenului se afla acelaşi mecanism de formare.
Într-un nou studiu, cercetătorii au analizat un eveniment STEVE pentru a vedea dacă este produs într-o manieră similară unei aurore, care are loc atunci când ploi de particule încărcate electronic cad în atmosfera superioară a Terrei. Rezultatele studiului sugerează că STEVE este produs de un proces atmosferic diferit, fiind astfel un nou tip de fenomen optic, scrie Phys.
„Concluzia noastră principală este că STEVE nu este o auroră”, a precizat Bea Gallardo-Lacourt, fizician la Universitatea Calgary din Canada şi conducătorul principal al studiului publicat în Geophysical Research Letters. „Aşadar, ştim foarte puţine despre el”, a adăugat acesta.
Astfel, savanţii au caracterizat STEVE ca fiind o strălucire pe cerul nopţii care este distinctă de o auroră. Studierea mai în detaliu a acestui fenomen poate duce la o înţelegere mai bună a atmosferei superioare şi a proceselor care stau la baza generării luminii în cer.
O particularitate a fenomenului STEVE este că acesta are loc doar de câteva ori pe an, în timp ce aurorele sunt vizibile în fiecare noapte dacă condiţiile sunt propice (ex: cer lipsit de nori).
Abia recent, savanţii au început să adune date de la sateliţi şi imagini de la observatoarele de pe Terra pentru a înţelege ce cauzează apariţia luminii. Studiul a găsit că există fluxuri rapide de ioni şi electroni foarte fierbinţi care trec prin ionosferă chiar atunci când STEVE este observat. Astfel, savanţii suspectează că particulele sunt cumva asociate cu STEVE, dar nu sunt siguri că acestea produc fenomenul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
O frumoasă auroră boreală, filmată din cosmos. Imagini spectaculoase