Descoperire unică în astronomie: exoplaneta cu atmosferă de metale grele

21 08. 2018, 00:00

Aflându-se la o distanţă de circa 650 de ani lumină de Terra, în Constelaţia Lebedei, exoplaneta Kelt-9b este un gigant gazos asemănător cu Jupiter, scrie Chemistry World.

Totuşi, între cele două există o diferenţă. Temperatura medie a atmosferei lui Jupiter este de -145 de grade Celsius, în timp ce atmosfera lui Kelt-9b are mai mult de 3.700 de grade Celsius, orbitând o stea de două ori mai fierbinte ca Soarele. De asemenea – având în vedere distanţa mică dintre planetă şi steaua sa Kelt-9 – din atmosfera gigantului gazos, steaua sa albastră s-ar vedea de 70 de ori mai mare decât Soarele pe cerul Pământului.

Exoplaneta are o atmosferă atât de fierbinte încât chiar şi metalele grele se vaporizează în atomi individuali. Moleculele de fier, cationi de fier şi de titan formează un înveliş în jurul planetei. Folosind spectrograful de la Galileo National Telescope de pe insula La Palma din Spania înregistrează liniile spectrale specifice ale acestor metale.

Aceasta este prima dată când fierul a fost descoperit la o exoplanetă. Cu un punct de fierbere de 2862 de grade Celsius, fierul apare de cele mai multe ori în stare solidă sau lichidă, astfel că este greu de detectat cu spectroscopie de absorbţie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii au descoperit similarităţi esenţiale cu Terra la o exoplanetă aflată la o distanţă relativ mică faţă de sistemul nostru solar

Astronomii au fotografiat accidental ceea ce poate fi prima imagine directă cu o exoplanetă în curs de formare

India a descoperit o nouă exoplanetă pe care un an durează doar 19,5 zile. Masa ei este de 27 de ori mai mare decât cea a Pământului

Cum ar fi viaţa pe o exoplanetă similară Terrei? Detaliile inedite aflate de astronomi