Centralele de desalinizare din lume scot sarea din apă prin pomparea acesteia printr-o fibră realizată din poliamidă – un polimer sintetic care mici pori care permit moleculelor de apă să se strecoare, dar nu permit acelaşi lucru şi ionilor de sodiu. Dar materia organică, alături de unele particule precum sulfatul de calciu, se pot acumula pe suprafeţele acestor structuri, nepermiţând apei să treacă prin pori. Astfel, operatorii centralelor sunt nevoiţi să înlocuiască des aceste membrane sau să instaleze echipament scump pentru a înlătura aceste particule acumulate înainte să ajungă la filtre, scrie Science News.
Acum, cercetătorii au realizat o versiune mai „şlefuită” care nu permite particulelor să rămână prinse. Inovaţia ar reduce semnificativ costurile producerii apei dulci, ceea ce va faca ca procesul industrial de desalinizare să devină mai accesibil. Invenţia vine în contextul în care sute de milioane de oameni se bazează deja pe apa desalinizată pentru băut, gătit şi pentru scopuri menajere, iar cererea este în continuă creştere.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Este apa carbogazoasă la fel de sănătoasă precum apa plată?
Oamenii de ştiinţă susţin că, până la urmă, apa are gust
Un pescar s-a luptat în apă cu un rechin pentru pradă