Home » Știință » Unul dintre cele mai ample studii de acest gen a arătat că ingredientele din care este făcut Pământul sunt des întâlnite şi la alte sisteme planetare

Unul dintre cele mai ample studii de acest gen a arătat că ingredientele din care este făcut Pământul sunt des întâlnite şi la alte sisteme planetare

Publicat: 20.08.2018
Conform cercetătorilor care au avut la dispoziţie cele mai puternice telescoape din lume, materialele de bază din care este făcută Terra sunt comune pentru alte 18 sisteme planetare diferite aflate chiar şi la distanţe de 456 de ani lumină.

Mai mult decât atât, proporţiile acestor elemente sunt similare cu cele de pe Pământ, scrie Phys.

„Multe dintre pietrele de temelie pe care le-am observat în alte sisteme planetare au o compoziţie similară în linii mari cu cea a Terrei”, a precizat Siyi Xu de la Observatorul Gemini din Hawaii, care a prezentat lucrarea la conferinţa Goldschmidt din Boston.

A fost mai uşor pentru cercetători să analizeze compoziţia sistemelor în care steaua era o pitică albă (în circa cinci miliarde de ani, Soarele va deveni o pitică albă), întrucât temperaturile mai mici şi densitatea crescută a stelei face ca materia din jur să fie atrasă şi să înconjoare steaua, aşa cum Saturn este înconjurată de inele.

Astfel, astronomii au putut utiliza spectrografia pentru a identifica elementele din acest material înconjurător.

„În acest studiu, ne-am concentrat pe piticiele albe cu discuri de praf. Am putut măsura cantităţile de calciu, magneziu şi siliciu în multe dintre aceste stele şi alte câteva elemente în altele. De asemenea, am găsit apă într-unul dintre aceste sisteme, dar deocamdată nu am putut măsura cantitatea: este posibil să existe multă apă într-unele din lumi. Spre exemplu, am identificat în trecut un sistem aflat la 170 de ani lumină în constelaţia Boötes, care este bogată în carbon, azot şi apă, având o compoziţie similară cu comata Halley. În general, compoziţia lor este asemănătoare cu Pământul”, a adăugat Xu.

Acest lucru înseamnă că elementele chimice, pietrele de temelie ale Terrei sunt întâlnite şi la alte sisteme planetare. Din ceea ce vedem, în termeni de prezenţă şi proporţie a acestor elemente, sunt destul de comune; ceea ce sugerează că ne putem aştepta să găsim planetele similare Terrei în alte părţi din galaxia noastră”, conchide savantul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Astronomii au descoperit un nou tip de planete care i-a intrigat prin particularitatea lor

Mai multe dovezi că două planete similare Terrei sunt… într-adevăr similare Terrei

Astronomii au descoperit cele mai tinere planete observate până acum în galaxia noastră

Descoperire surprinzătoare a astronomilor: au găsit o ”geamănă” a unei planete foarte cunoscute

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase