Astronomii au rezolvat un mister cu privire la prima perioadă de existenţă a Universului
Pentru a afla de ce aceste diferenţe au apărut, astronomii au folosit unul dintre cele mai mari telescoape, anume Subaru din Mauna Kea din Hawaii, pentru a căuta galaxiile stelelor tinere într-o regiune a spaţiului imensă, care se întinde pe o distanţă de 500 de milioane de ani lumină, unde se ştia că acest gaz intergalactic era extrem de opac, scrie Phys.
Dacă o regiune are un număr neobişnuit de mic de galaxii, savanţii pot fi capabili să precizeze că lumina stelelor nu ar penetra atât de departe pe cât se aşteaptă prin gazul intergalactic; iar dacă are un număr neobişnuit de mare de galaxii, implicaţia ar fi aceea că că regiunea s-a răcit semnificativ în ultimele sute de milioane de ani.
„A fost un caz rar în astronomie unde două modele în competiţie, ambele riguroase în felul lor, ofereau predicţii în totală antiteză şi am fost norocoşi că acestea au fost testabile”, a precizat Steven Furlanetto, profesor de astronomie la UCLA şi coautor al studiului.
Cercetătorii au găsit că regiunea conţine mult mai puţine galaxii decât se aştepta – dovadă clară că lumina stelelor nu ar trece, iar lipsa acestor galaxii poate fi motivul pentru care această regiune este atât de opacă. „Nu opacitatea este cauza lipsei galaxiilor, ci invers”, a precizat Furlanetto.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Astronomii au descoperit un nou tip de planete care i-a intrigat prin particularitatea lor
O strălucire slabă între galaxii ”poate face lumină” în cunoaşterea materiei întunecate
Cercetătorii au găsit ”sora” pierdută a galaxiei noastre
Cum s-au format galaxiile? O descoperire fascinantă rescrie teoriile curente