Savanţii au găsit o nouă proprietate a apei care poate schimba modul în care va fi studiată
Apa lichidă este cunoscută ca fiind un transportator excelent ale propriilor sale produse ale autoionizării, adică atunci când molecula de apă (H2O) este fragmentată în protoni (H+) şi ioni de hidroxid (OH-). Această proprietate remarcabilă a apei face ca substanţa să devină o componentă critică în producţia de energie electrochimică şi în unele tehnologii de stocare, scrie Phys.
Se ştie că apa are o reţea de interacţiuni slabe şi direcţionale, cunoscute ca legăturile de hidrogen. Timp de aproape un secol, se credea că mecanismele prin care apa transportă H+ şi OH- sunt imagini în oglindă – identice în toate modurile, cu excepţia direcţiei legăturilor de hidrogen implicate în proces.
Modelele teoretice actuale şi simulările computerizate prezic o asimetrie fundamentală în aceste mecanisme. Dacă acesta este cazul, asimetria este ceva care poate fi exploatat în diferite aplicaţii prin favorizarea unui ion în detrimentul altuia.
Staţia Spaţială Internaţională (ISS), istoria unui experiment reuşit
O echipă de cercetători de la Universitatea New York, condusă de Alexej Jerschow, a creat un experiment care le-a permis observarea acestei asimetrii. Acesta a implicat răcirea apei la temperatura densităţii maxime, (4 grade Celsius) unde, teoretic, asimetria se manifestă cel mai puternic, permiţându-le savanţilor o detectare mai uşoară.
Prin răcirea apei la această temperatură, echipa a folosit metode de rezonanţă magnetică (acelaşi tip de abordare precum RMN-ul din medicină) pentru a arăta că diferenţa din timpul vieţii a celor doi ioni atinge o valoare maximă (cu cât este mai lungă viaţa, cu atât transportul este mai lent). Prin accentuarea diferenţei în timpul vieţii, asimetria a devenit clară.
„Studiul proprietăţilor moleculare ale apei este de un mare interes datorită rolului central în declanşarea proceselor fiziologice şi a răspândirii sale”, a precizat Jerschow. „Noua descoperire este surprinzătoare şi poate duce la o înţelegere mai în profunzime a proprietăţilor apei, precum şi a rolului să de fluid în multe fenomene naturale”, adaugă acesta.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Este apa carbogazoasă la fel de sănătoasă precum apa plată?
Oamenii de ştiinţă susţin că, până la urmă, apa are gust
Mai multe metale şi semne ale existenţei apei au fost găsite pe o exoplanetă unică