Home » Știință » Misterul caracteristicilor colorate din atmosfera lui Jupiter a fost rezolvat

Misterul caracteristicilor colorate din atmosfera lui Jupiter a fost rezolvat

Publicat: 16.08.2018
Misterul din spatele caracteristicilor uimitoare ale culorilor de pe Jupiter a fost rezolvat. Mai mulţi curenţi de pe Jupiter se propagă de la vest la est, fiind similari cu cei de pe Pământ. Spre deosebire de cei de pe planeta noastră, pe Jupiter curenţii sunt mai netezi şi drepţi.

Norii de amoniac din atmosfera superioară a lui Jupiter sunt transportaţi de aceşti curenţi şi formează „panglicile” colorate de pe planetă. Conform Mail Online, spre deosebire de Pământ, cea mai mare planetă din Sistemul Solar nu deţine o suprafaţă solidă. 

O echipă internaţională de cercetători a studiat dovezile recente furnizate de sonda Juno ce a analizat straturile gazoase ale lui Jupiter. Curenţii lui Jupiter ajung la adâncimi de 3.000 de km sub norii lui Jupiter ce au culori precum alb, roşu, portocaliu, maro şi galben, sugerează informaţiile prelevate de Juno. 

Specialiştii susţin că interacţiunea dintre atmosfera lui Jupiter şi câmpul său magnetic este cea care produce straturile vizibile de pe suprafaţa planetei. 

Navid Constantinou, cercetător din cadrul Universităţii din Australia, a declarat că până în prezent erau cunoscute doar câteva detalii despre ce se află sub norii lui Jupiter. Spcialiştii susţin că un câmp magnetic puternic suprimă curenţii de pe Jupiter. În cadrul cercetării au fost utilizate calcule matematice pentru descoperirea instabilităţii ce duce la apariţia curenţilor atunci când câmpurile magnetice sunt prezente. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase