Home » Știință » De ce unele persoane sunt stângace? Creierul nu este cel care dictează această preferinţă

De ce unele persoane sunt stângace? Creierul nu este cel care dictează această preferinţă

De ce unele persoane sunt stângace? Creierul nu este cel care dictează această preferinţă
Publicat: 19.08.2018
De-a lungul istoriei, stângacii nu au fost trataţi prea bine. Au fost consideraţi diabolici sau vrăjitoare, deşi reprezintă doar 10% din populaţie. Specialiştii au propus mai multe teorii cu privire la originile acestei trăsături.

Încă din 1980, cercetătorii au descoperit că preferinţa unor persoane pentru stânga sau dreapta este determinată înainte să ne naştem. Conform Business Insider, din cea de-a 13 săptămână, fătul începe să sugă fie degetul de la mâna stângă sau dreaptă. 

Anterior se credea că diferenţele genetice dintre emisfera stângă şi dreaptă a creierului determină preferinţa pentru una dintre părţi, însă un studiu publicat în 2017 sugerează că răspunsul s-ar putea afla în coloana vertebrală. 

În cadrul cercetării realizate de Sebastian Ocklenburg, Judith Schmitz şi Onur Gunturkun, din cadrul Universităţii Bochum, a fost descoperit că activitatea genelor din coloana vertebrală este asimetrică în uter, acest lucru ar putea duce la o preferinţă pentru stânga sau dreapta. Mişcările mâinilor şi braţului pornesc din creier, din zona numită cortex motor, ce transmite semnale către coloana vertebrală. 

Cercetătorii au descoperit că în momentul în care fetusul creşte în uter, până la cea de-a 15-a săptămână, cortexul motor şi coloana vertebrală nu sunt încă în legătură, însă preferinţa pentru una dintre părţi este deja determinată. Cu alte cuvinte, fetusul poate alege partea preferată a corpului înainte ca zona creierului să o poată controla. 

În cadrul studiului au fost analizate expresiile genetice din coloana vertebrală în timpul celei de-a opta până în a 12-a săptămâna de sarcină. Specialiştii au descoperit diferenţe semnificative în cadrul segmentelor de stânga şi dreapta din coloana vertebrală ce controlează mişcările mâinilor şi picioarelor. 

Rezultatele sugerează că natura asimetrică a coloanei vertebrale este redată de epigenetică sau modul în care organismul este afectat de schimbările expresiilor genetice decât a genelor în sine. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase