Large Hadron Collider a accelerat, în premieră, atomii la o viteză apropiată de cea a luminii
This browser does not support the video element.
LHC şi European Center for Nuclear Research au reuşit să accelereze atomi aproape de viteza lumini. Conform Tech Times, specialiştii susţin că acestea sunt primele teste finalizate cu succes ale proiectului Gamma Factory din cadrul CERN.
Scopul proiectului este de descoperire a unor noi modalităţi de producere a razelor gamma de înaltă energie. În mod normal LHC generează coliziuni între protoni ce duc la coliziuneaa nucleelor timp de patru săptămâni înainte ca maşinăria să fie oprită pentru revizia anuală. Însă de această dată acceleratorul de particule a reuşit coliziunea nucleele cu un singur electron ce orbita în jurul lor..
În cadrul unei declaraţii oficiale, cercetătorii de la CERN au declarat că au reuşit să accelereze nucleele de plumb cu un singur electron, proces pe care fizicienii din cadrul LHC îl consideră extrem de dificil. Inginerul Michaela Schaumann a explicat că atomii cu un electron sunt foarte delicaţi. Procesele ce au loc în interiorul LHC pot îndepărta cu uşurinţă şi ultimul electron al nucleului.
În primă fază operatorii au amplasat 24 de grupuri de atomi în interiorul LHC pentru a ajunge la o stare stabilă cu energie joasă. Atunci când maşinăria a fost setată la putere maximă a reuşit să menţină raza stabilă timp de două minute. În al doilea caz au amplasat şase grupuri de atomi, iar de această dată acceleratorul a reuşit să menţină raza stabilă timp de două ore.
Descoperirea ar putea permite specialiştilor să genereze unde gamma într-un mod cu totul nou. Procesul ar putea implica transmiterea unei unde laser către atomi, ce ar face electronii să vibreze. În cadrul acestei mişcări electronii ar putea produce noi fotoni.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: