Home » Știință » VIDEO. Cu ocazia apropierii de Terra, Hubble a realizat imagini superbe şi detaliate cu Marte şi Saturn

VIDEO. Cu ocazia apropierii de Terra, Hubble a realizat imagini superbe şi detaliate cu Marte şi Saturn

Publicat: 30.07.2018
În vara anului 2018, planetele Marte şi Saturn sunt, una după alta, în opoziţie faţă de Terra. În timpul acestui eveniment, planetele sunt relativ apropiate de Pământ, permiţându-le astronomilor să le observe într-un detaliu mai mare. Hubble a profitat de această ocazie şi a observat ambele planete în afara demersului său principal de a explora planetele din afara Sistemului Solar.

În lunile verii, planetele Marte şi Saturn au fost în opoziţie faţă de Pământ – Saturn pe 27 iunie şi Marte pe 27 iulie, potrivit Phys.

O opoziţie are loc atunci când Soarele, Terra şi o planetă mai îndepărtată sunt aliniate cu Pământul, stând între Soare şi planeta externă. În timpul unui astfel de eveniment, o planetă este luminată de Soare, aşa cum se vede aceasta de pe Terra şi, de asemenea, marchează momentul când o planetă este cea mai apropiată de Terra, permiţându-le astronomilor să vadă trăsăturile suprafeţelor în cel mai mare detaliu.

Cu o lună înaintea opoziţiei lui Saturn – pe 6 iunie – Hubble a fost folosit pentru a observa gigantul gazos. În această perioadă, Saturn se afla la aproximativ 1,4 miliarde de kilometri de Terra. Imaginile obţinute arată sistemul de inele al planetei la cea mai mare înclinare faţă de Pământ, ceea ce înseamnă că pot fi observate în detaliu, alături de spaţiile libere dintre inele.

În afară de imaginile spectaculoase ale inelelor, noile imagini al Hubble scot la iveală forma hexagonală a polului nord – o formă stabilă şi persistentă descoperită chiar de la misiunea Voyager 1 din 1981.

Mai mult decât atât, Hubble a obţinut imagini cu şase dintre cei 62 de sateliţi naturali cunoscuţi ai lui Saturn: Dione, Enceladus, Tethys, Janus, Epimetheus şi Mimas.

Hubble a mai realizat şi un al doilea portret, de data aceasta al planetei noastre vecine, Marte, pe 18 iulie, la doar 13 zile înainte ca Marte să atingă maximul apropierii de Terra. În acest an, Marte s-a apropiat la doar 57,6 milioane de kilometri de Terra, adică cea mai apropiată distanţă din 2003 şi până azi, când planeta roşie a ajuns cel mai aproape de noi în ultimii aproape 60.000 de ani.

Deşi imaginile precedente au arătat trăsături detaliate ale suprafeţei planetelor, noua imagine este dominată de o furtună gigantică ce înconjoară întreaga planetă. Vizibile sunt regiunile polare albe, Terra Meridiani, Craterul Schiaparelli şi Bazinul Hellas, dar toate acestea sunt neclare din cauza prafului din atmosferă.

Compararea acestor imagini ale lui Marte şi Saturn cu date mai vechi adunate de Hubble, alte telescoape sau sonde spaţiale va permite astronomilor să studieze cum tiparele de nori şi structurile la scară mare ale altor planete din Sistemul Solar se schimbă în timp.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Eclipsa de Lună din 27 iulie, vizibilă din România. Tot ce trebuie să ştii despre cea mai lungă eclipsă totală din acest secol

Viaţă pe Enceladus?! Savanţii au găsit dovezi ale existenţei moleculelor organice complexe pe satelitul lui Saturn

NASA a înregistrat energia electromagnetică rezultată în urma interacţiunii lui Saturn cu satelitul său, Enceladus. Ce îşi ”spuneau” acestea – VIDEO

Este un ”Pământ extraterestru”. NASA a publicat cele mai clare imagini cu luna lui Saturn, Titan – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase