Conform unei noi lucrări, graniţa ar trebui considerată cu 20 de kilometri mai apropae de Pământ. Science Alert scrie că aceasta este ipoteza astrofizicianului Jonathan C. McDowell, din cadrul Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics.
Atunci când o navă zboară la o altitudine mare, atmosfera devine din ce în ce mai subţire, iar pentru a rămâne în aer nava trebuie să zboare la o viteză mult mai accelerată. Acest lucru este cunoscut ca velocitate orbitală, iar la limita standard de 100 de kilometri avioanele ajung la o astfel de viteză. Însă nu este vorba doar de cifre, graniţa fiind locul în care se aplică jurisdicţia. Deasuprea acestei linii există spaţiu liber de zbor.
McDowell a ales pentru graniţa propusă de el limita de 80 de kilometri, aflată între mezosferă şi termosfera superioară. Cercetătorul a analizat peste 90 de milioane de puncte orbitale furnizate de 43.000 de sateliţi din 1957 până în prezent. Majoritatea sateliţilor zboară la altitudini destul de mari, însă el a identificat că 50 dintre ele se află sub graniţa din prezent. Al doilea pas a fost analizarea punctului de altitudine la care sateliţii tind să se întoarcă pe Pământ. McDowell a descoperit că punctul este situat între 66 şi 88 de kilometri, loc unde forţa aerodinamică traziţionează de la dominantă către neglijentă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: