O inovaţie ne aduce foarte aproape de o revoluţie în informatica ce foloseşte dispozitivele optice
Dispozitivul emite lumină cu ajutorul unui fenomen cuantic care permite electronilor să se deplaseze printr-o barieră solidă care în fizica clasică ar fi de netrecut. Atunci când bariera este străbătută, electronii pierd energie, creând fotoni sau fononi în acest proces, scrie Phys.
Echipa condusă de Zhaowei Liu, de la UC San Diego, a proiectat un dispozitiv care emite lumina folosind metode computaţionale şi simulări numerice. „Explorăm o nouă metodă de a genera lumina”, a precizat Liu.
Apoi, cercetătorii au construit dispozitivul folosind tehnici chimice avansate. Acesta are o formă de papion din două forme cubice, două cristale de argint care se întâlnesc într-un colţ.
„Folosind legile chimiei, putem construi aceste joncţiuni precise de dimensiuni nanometrice care permit emisiei mai eficiente a luminii”, a precizat Andrea Tao, unul dintre savanţi. „Tehnicile de fabricaţie folosite ne permit un control la nivel atomic asupra materialelor noastre – putem dicta dimensiunea şi forma cristalelor în soluţiile bazate pe reactivii pe care-i folosim şi putem crea structuri care au suprafeţe plane şi colţuri foarte ascuţite”, a adăugat cercetătorul.
Inovaţia a fost descrisă pe 23 iulie în jurnalul Nature Photonics.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
A fost creat un dispozitiv hibrid ce poate revoluţiona lumea roboticii – VIDEO
Fizicienii au arătat că este imposibil să ”maschezi” informaţia cuantică în corelaţii