Un grup de cercetători a ajuns la concluzia că pe Lună a putut exista viaţă
Dirk Schulze-Makuch, astrobiolog la Washington State University şi Ian Crawford, profesor la Universitatea din Londra, au precizat că se îndeplineau suficiente condiţii pentru ca suprafaţa lunară să susţină formele simple de viaţă la scurt timp după formarea Lunii dintr-un disc de detritus acum 4 miliarde de ani şi din nou la maximul activităţii vulcanice lunare acum circa 3,5 miliarde de ani, scrie Phys.
În timpul ambelor perioade, savanţii consideră că Luna a ejectat cantităţi enorme de gaze volatile supraîncălzite, inclusiv vapori de apă. Acestea ar fi format lacuri de apă lichidă pe suprafaţă şi o atmosferă suficient de densă pentru a o menţine timp de milioane de ani.
„Dacă apa lichidă şi o atmosferă densă ar fi fost prezente pe Luna din prima perioadă a existenţei sale, pentru un timp îndelungat, atunci credem că suprafaţa ar fi fost locuibilă”, a precizat Schulze-Makuch.
Cercetarea a ajuns la această concluzia în urma analizelor datelor ultimelor misiuni spaţiale şi a studiilor asupra mostrelor de rocă şi sol de pe suprafaţa satelitului care au arătat că Luna nu este atât de uscată pe cât se credea anterior.
Mai mult, este foarte probabil ca Luna din acea perioadă să fi fost protejată de un câmp magnetic care ar fi ferit formele de viaţă de pe suprafaţă de vântul solar.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Videoclip incredibil: Luna pare că se prăbuşeşte pe Pământ
Mersul pe Lună nu este uşor, iar un videoclip cu astronauţi care cad o dovedeşte