Fenomenul straniu observat pe exoplaneta cu cele mai mari temperaturi
Cercetătorii Fei Yan şi Thomas Henning afirmă că atmosfera planetei KELT-9b ajunge la temperaturi extreme din cauza stelei gazdă, KELT-9. Conform Tech Times, în 2017 o echipă de cercetători din Universitatea de stat din Ohio au descoperit exoplaneta prin intermediul telescopului Kilodegree Extremely, aflat la observatorul Sonoita din Arizona.
KELT-9b a fost descoperită prin intermediul metodei de tranzit ce analizează fluctuaţiile luminii stelelor. Exoplaneta se află în direcţia constelaţiei Cygnus, la 650 de ani lumină de Pământ.
KELT-9b, un Jupiter mai încins
Sursa-NASA/JPL
Planeta, de trei ori mai grea decât Jupiter şi aproape de două ori mai mare, are o orbită extrem de scurtă în jurul stelei gazdă ce are temperaturi de 9.704 grade Celsius. Este aproape de două ori temperatura Soarelui, care ajunge la 5.482 de grade Celsius. Planeta se află în proximitatea stelei, iar o orbită completă este realizată în 15 zile. Este de 10 ori mai rapidă decât cea a lui Mercur.
Din cauza apropierii faţă de stea, pe o parte a planetei KELT-9b este mereu zi. Aici, temperaturile ajung la 4.315 grade Celsius. „Această planetă îmi aminteşte de mitul lui Icar care s-a apropiat prea mult de Soare”, afirmă Thomas Henning, coautor al studiului. „Exoplaneta nu se va ciocni de stea, dar îşi pierde o bună parte din atmosferă”, a adăugat el.
Furt interplanetar
Prin intermediul spectografului CARMENES din cadrul observatorului Calar Altro, cercetătorii au descoperit că KELT-9 evaporează atmosfera planetei, dar exercită şi o forţă de atracţie uriaşă prin care trage hidrogenul planetei către ea. Atmosfera sa este suprinzător de bogată, cuprinde de fapt jumătate din raza planetei. Specialiştii susţin că planeta pierde 100.000 de tone de hidrogen pe secundă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: