Stelaratorul W7-X, cel mai mare şi mai avansat din categoria lui, a atins cel mai mare „triplu produs” care combină temperatura, densitatea şi timpul de menţinere al plasmei - starea materiei compusă din electroni liberi şi nuclei atomici care alimentează reacţiile de fuziune - pentru a măsura cât de aproape poate ajunge acesta de a produce energie auto-sustenabilă generată de fuziune.
Produsul triplu a fost 6 x 10^26 grade x secundă per metru cub – noul record stabilit de stelarator, scrie Science Daily.
S-au produs temperaturi de 40 de milioane de grade Celsius al ionilor şi un timp de 0,22 de secunde, fiind timpul până când energia începe să se scurgă din capcana de câmp magnetic.
Savanţii şi inginerii care operează stelaratorul sunt de la Institutul Max Planck, iar W7-X se află în oraşul german de la Marea Baltică, Greifswald.
Măsurarea temperaturii s-a putut realiza cu un nou instrument numit XICS (x-ray imaging crystal spectrometer). „Fără XICS nu am fi putut confirma recordul”, a precizat Thomas Sunn Pedersen, directorul acestui institut.
Realizarea a fost publicată recent în detaliu în revista Nature Physics.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Fuziunea nucleară, tehnologia care sună prea bine pentru a fi adevărată. Ce poate duce la realizarea ei?
După 19 ani şi 1,1 milioane de ore de muncă, Germania a creat maşinăria care revoluţionează fuziunea nucleară
Cel mai performant reactor de fuziune nucleară. Rezolvă marea problemă la care nici germanii şi nici chinezii nu au avut soluţie. ”Va depăşi frontierele fizicii”
Materialul care se comportă asemenea apei. Se speră că va revoluţiona industria producătoare de componente electronice