Fenomen uimitor găsit la cea mai mare planetă din Sistemul Solar. Aurorele lui Jupiter au o particularitate surprinzătoare

12 07. 2018, 01:03

Deşi aurorele pe Jupiter seamănă cu cele de pe Terra, procesul care stă la baza formării este diferit, cel puţin de la un punct. Gigantul gazos are o magnetosferă înconjurătoare – plasma transportată de câmpul magnetic puternic al planetei. Particulele încărcate de la magnetosferă intră în contact cu atmosfera, ducând la un spectacol de lumini asemănător cu cel al aurorelor boreale de pe Pământ. Dar cele de pe Jupiter au ceva ce la noi nu există – urme ale lunilor planetei. Acestea, conform explicaţiilor cercetătorilor, sunt tulburări în auroră cauzate de prezenţa sateliţilor Io şi Ganymede, scrie Phys.

Cercetătorii au găsit dovezile acestor urme când au analizat datele culese de sonda Juno a NASA. Au găsit că, atunci când Io trecea cel mai aproape de Jupiter, cauza o urmă dublă în formă de S într-o mică secţiune a aurorei. Urma dispare atunci când Io se îndepărtează.

De asemenea, cercetătorii au găsit că Ganymede lasă şi ea urme în aurora planetei. La o analiză mai atentă, a reieşit că este de fapt vorba de două locuri – urma se împărţea în două. Savanţii nu au găsit motivul care stă la baza acestui fenomen, dar au notat că Ganymede este singurul satelit al lui Jupiter care are propriul câmp magnetic. Astfel, aceştia au sugerat că urma creată de lună reprezintă interacţiunea dintre cele două magnetosfere.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Fulgerele de pe Jupiter sunt remarcabil de similare cu cele de pe Pământ

O descoperire remarcabilă în legătură cu planeta Jupiter: modul unic în care se formează aurolele sale

Aceasta este probabil cea mai clară dovadă a existenţei apei pe Europa, un satelit a lui Jupiter

Sonda Juno a detectat prezenţa celor mai puternice aurore din Sistemul Solar în regiunea polară a lui Jupiter