Eta Carinae, cel mai luminos sistem stelar, transmite raze cosmice către Pământ

08 07. 2018, 09:08

,,Undele unei stele ce explodează pot accelera particulele din razele cosmice la viteze asemănătoare cu cele ale luminii. Procese similare au loc şi în alte tipuri de medii extreme, iar Eta Carinae este unul dintre ele”, a declarat astrofizicianul Kenji Hamaguchi, din cadrul Goddard Space Flight Center. 

Phys notează că astronomii ştiau de existenţa acestor raze cosmice a căror energie poate ajunge la 1 miliard de electronvolţi (eV) provin din afara Sistemului Solar. Însă deoarece aceste particule conţin o încărcătură electrică îşi schimbă cursul atunci când întâlnesc un câmp magnetic. 

Eta Carinae este localizată la 7.500 de ani lumină, în sudul constelaţiei Carina. Sistemul conţine perechi de stele masive ce au o orbită stranie ce se încheie la aproximativ 5,5 ani. Masele lor sunt de 30 până la 90 ori mai mari decât cea a Soarelui, însă se află la o distanţă realativ redusă una faţă de cealaltă, de 225 milioane de kilometri. 

,,Ambele stele din Eta Carinae trasmit vânturi stelare puternice”, a declarat Michael Corcoran, din cadrul Goddard Space Flight Center. Pentru a analiza modifcările razelor gamma, specialiştii au apelat la telescopul spaţial NuStar, ce poate analiza raze X cu o energie uriaşă. Prin intermediul noilor date, cât şi a celor din arhive, specialiştii au descoperit că razele X cu energie redusă provin din coliziunea dintre vânturile stelare, unde temperaturile trec de 40 de milioane de grade Celsius. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Diminuarea activitatii solare ne lasa fara protectie
 
Razele ultaviolete vor depista viata pe Marte
 
Încăperea secretă din interiorul Marii Piramide din Giza a fost descoperită. Arheologii au detectat un ”mare vid” în interiorul structurii vechi de 4.500 de ani
 
O supernovă ar putea distruge viaţa de pe Terra. Ce spun cercetătorii?