Sursa: Pixabay
Brazilia este cunoscută pentru locuitorii ce iubesc petrecerile pe plajă în razele soarelui. Însă, într-un sat izolat, localnicii suferă de o afecţiune ce le face pielea să se „topească” atunci când este atinsă de lumina soarelui. Rata dezvoltării afecţiunii cunoscute cu denumirea de xeroderma pigmentosum este de 1 la 40 de persoane. În Araras, 20 de localnici din 800 suferă de această afecţiune, fiind cea mai mare populaţie din lume ce suferă de xeroderma pigmentosum, scrie List Verse.
Specialiştii susţin că rata mare a localnicilor afectaţi de această boală se bazează pe faptul că localnicii transmit între ei gena defectuoasă. Cea mai gravă parte este că în Araras sunt multe comunităţi de fermieri ce nu-şi pot desfăşura activitatea deoarece pielea lor începe să dezvolte băşici, tumori sau răni grave atunci când este expusă la soare. Mulţi dintre locuitori au plecat din regiune în încercarea de a-şi găsi un nou loc de muncă.
Sursa: Pixabay
În martie 2013, aproape un sfert dintre locuitorii celor două sate din Kazahstan au început să adoarmă din senin. În aceste mici aşezări a fost raportat că unii locuitori au stat în incoştienţă timp de câteva zile.
Aceştia leşină în mijlocul zilei, în timp ce se plimbă pe stradă sau lucrează, şi se trezesc apoi cu durere de cap, pierderi de memorie şi slăbiciune. Toate persoanele sunt afectate de acest fenomen, de la copii la vârstnici sau chiar şi animale sunt afectate. Timp de aproximativ doi ani, medicii nu au reuşit să desluşească care este cauza fenomenului. Unii au asociat efectele consumului de vodkă contrafăcută. Unii somnologi susţin că ar fi vorba despre psihoză în masă, similară cu mâncărimea Bin Laden. Însă, în cele din urmă, în 2015, după mai multe analize medicale realizate pe localnici, cercetătorii au descoperit că fenomenul era produs de nivelul crescut de monoxid de carbon şi hidrocarbon din aer. Acesta provenea din minele cu uraniu închise ale sovieticilor.
Într-un sat mic din Wewelsfleth, din nord-vestul Germaniei, populaţia este de doar 1.500 de locuitori. Aici, în aproape fiecare gospodărie există o victimă a cancerului. Statisticile arată că în proporţie de 90% locuitorii din acest sat au un risc crescut de dezvoltare a cancerului. Unii localnici dau vina pentru acest fenomen pe centralele nucleare aflate în zonă, una dintre ele fiind amplasată în direcţia în care bate vântul. Din nefericire, atunci când Universitatea din Lubeck a demarat un studiu nu au găsit nicio cauză a acestui fenomen.
Una dintre ipoteze sugerează că locuitorii din Wewelsfleth ar suferi de „efectul de screening”. Deoarece se tem că vor dezvolta cancer, majoritatea se testează mult mai des pentru această boală.
Un grup de asistenţi din Amsterdam au decis să creeze un întreg sat, unde pacienţii cu demenţă să-şi poată trăi restul vieţii în condiţii normale. Hogewey este satul în care toţi locuitorii sunt pacienţi cu demenţă, iar îngrijitorii lucrează în cadrul saloanelor, magazinelor, restaurantelor şi teatrelor din sat. Întregul loc este înconjurat cu un gard, iar pacientul care se îndreaptă către una dintre uşile de ieşire este îndrumat de către un îngrijitor către un alt drum.
Yangsi este un sat izolat din provincia Sichuan, China, care şi-a primit renumele de „Satul Piticilor”. În ultimul secol, în Yangsi a existat un număr mare de locuitori cu nanism, aproximativ 40% din populaţie (36 dintre cei 80 de locuitori au sub 120 de centimetri înalţime). Fenomenul straniu a fost observat iniţial în 1911 de către un cercetător englez ce a declarat că a văzut sute de persoane cu nanism într-un oraş izolat din valea Yangsi.
De obicei există şanse de 1 la 20.000 ca o persoană să dezvolte această malformaţie, ceea ce înseamnă că, statistic, numărul persoanelor cu nanism din acest sat este imposibil. Există însă ipoteze cu privire la acest fenomen. Una dintre ele sugerează că ar fi o concentraţie mare de mercur în sol, însă nu a fost dovedită.
Pe insula grecească Ikaria, unul din trei localnici trăieşte până la vârsta de 90 de ani. Locuitorii acestui sat sunt deconectaţi de la restul lumii, îşi petrec după-amiezile odihnindu-se şi nu au cunoscut conceptele de stres sau tristeţe. Una dintre ipotezele acestui fenomen are la bază alimentaţia, în zonă nefiind prezente alimentele procesate sau de tip fast-food.
Sursa: Pixabay
În vestul Ucrainei, satul Velikaya Kopanya şi-a obţinut renumele datorită procentului uriaş al populaţiei de gemeni. Dintre cei 4.000 de locuitori există 61 de perechi de gemeni. Acest lucru nu este o întâmplare deoarece fenomenul are loc de trei generaţii încoace. Se pare că fenomenul, inexlicat până acum, este prezent şi în cazul vacilor ce fată câte doi viţei.
Într-un sat mic din Indonezia, 42 dintre cei 3.000 de localnici sunt surzi din naştere. Rata crescută de surzenie (cu 5% mai mare decât în restul lumii) este atribuită genei DFNB3 pe care localnicii o transmit de şapte generaţii încoace. Afecţiunea este atât de comună în Bengkala, încât nu mai este considerată o boală. Persoanele surde sau kolok, după cum sunt denumiţi, sunt trataţi la fel ca restul localnicilor, iar majoritatea cunosc limbajul semnelor denumit kato kolok.
Atunci când majoritatea persoanelor se nasc, medicii îşi pot da seama din primele secunde de sexul copilului. Însă într-un mic oraş din Republica Dominicană, unora dintre băieţi li se dezvoltă penisul abia când ajung la pubertate.
Afecţiunea este o boală genetică rară provocată de lipsa unei enzime. Astfel, testosteronul începe să fie produs abia când ajung la pubertare. În Salinas, aceşti băieţi sunt denumiţi guevedoces, ce se traduce ca ,,penis la 12”. Fenomenul este prezent la 1 din 90 de băieţi.
În majoritatea regiunilor lumii, copiii sunt cei ce îşi îngrijesc părinţi atunci când încep să fie afectaţi de Alzheimer, însă în acest sat montan din nord-vestul Columbiei totul este invers. În Antioquia, peste 5.000 de persoane sunt afectate de Alzheimer. Acest fenomen s-a produs din cauza secolelor în care localnicii s-au reprodus între ei, astfel fiind transmisă gena defectuoasă. Fenomenul a dus la multiple cazuri în care cei bătrâni sau părinţii au grijă de copii ce au dezvoltat această boală de la vârste de 14-16 ani.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: