Savanţii au găsit că cel puţin 85% dintre cei circa 200.000 de asteroizi din centura interioară de asteroizi – sursa principală de meteoriţi care cad pe Pământ – provin de la 5-6 planete mici. Restul de 15% au de asemenea originea în corpuri primordiale, conform precizărilor lui Stanley Dermott, autorul principal al studiului.
Descoperirea este importantă pentru înţelegerea sursei şi compoziţiei materialelor care au format planeta noastră, scrie Phys.
De asemenea, studiul oferă o cunoaştere mai robustă a istoriei evoluţiei asteroizilor şi a materialelor care intră în componenţa lor – informaţii pe care Dermott le consideră esenţiale în protejarea Terrei de meteoriţi şi asteroizi de dimensiuni mari.
Echipa a demonstrat că tipul de orbită pe care îl are un asteroid depinde de dimensiunea acelui obiect. Descoperirea sugerează că diferenţe în meteoriţii găsiţi pe Terra apar ca un rezultat la schimbărilor în evoluţia corpurilor primordiale care existau acum mai bine de 4 miliarde de ani.
Cunoaşterea istoriei evoluţiei corpurilor care intrau în componenţa Sistemului Solar tânăr ajută astronomii să răspundă la întrebări legate de locurile din Univers în care s-ar putea găsi planete ca Pământul. Dar prima dată trebuie să înţelegem procesele care au produs planeta pe care locuim.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
TOP 6 cei mai mari meteoriţi descoperiţi pe Pământ
Prima ploaie de meteoriţi artificială va fi realizată în Japonia
Doi meteoriţi au aprins în două zile cerul în China şi în Botswana – VIDEO