Primele animale ce au apărut pe Pământ au provocat încălzirea globală
În urmă cu 520-540 milioane de ani, animalele din oceane au început să evolueze şi să se descompună în materie organică pe fundul oceanelor, fapt ce a dus la creşterea nivelului de dioxid de carbon şi scăderea nivelului de oxigen din atmosferă.
Conform Phys, în următoarele 100 de milioane de ani, condiţiile pentru acesre animale primitive au devenit mai aspre, deoarece nivelul de oxigen din ocean a scăzut, iar dioxidul de carbon a dus la încălzirea globală. „Precum viermii din grădină, micile creaturi de pe podeaua marină modifică, se amestecă şi reciclează materialul organic prin intermediul biotubaţiei”, a afirmat profesorul Tim Lenton din cadrul Universităţii din Exeter (Marea Britanie). „Putem observa o descreştere a nivelului de oxigen din ocean în urmă cu 520 dmilioane de ani”, a adăugat profesorul Filip Meysman, din cadrul Universităţii din Antwerp (Belgia).
Ciudat este, spun specialiştii, că fenomenul a avut loc chiar dacă micile creaturi nu aveau un nivel crescut al activităţii. Specialiştii susţin că studiul reprezintă „piesa de puzzle lipsă” ce le va permite să construiască un model matematic al Pământului în perioada în care au avut loc aceste modificări realizate de micile forme de viaţă.
„Evoluţia acestor mici animale a provocat o scădere a nivelui de oxigen din oceane şi o creştere a nivelului de dioxid de carbon din atmosferă la un nivel ce a provocat apariţia încălzirii globale”, a declarat dr. Benjamin Mills din cadrul Universităţii din Leed (Marea Britanie).
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: