Home » Știință » Fuziunea nucleară va fi accesibilă în doar un deceniu

Fuziunea nucleară va fi accesibilă în doar un deceniu

Fuziunea nucleară va fi accesibilă în doar un deceniu
Publicat: 05.07.2018
O companie privată a putut să încălzească, pentru prima dată, plasmă de hidrogen la 15 milioane de grade Celsius (mai fierbinte ca miezul Soarelui), într-un nou reactor.

Cei de la Tokamak Energy din Regatul Unit au spus că noul test este o nouă piatră de hotar în drumul omenirii către producţia de electricitate cu ajutorul fuziunii nucleare, aceasta fiind posibilă până în 2030, scrie Live Science.

Compania, care este numită după camera vidată în care se realizează reacţia de fuziune ţinută în loc de câmpuri magnetice puternice, a anunţat crearea unei plasme extrem de fierbinţi în reactorul de fuziune experimental ST40.

Testul încununat de succes – cea mai ridicată temperatură a plasmei atinsă până acum de companie – semnifică faptul că reactorul este acum pregătit pentru un test cu plasmă şi mai fierbinte, de 100 de milioane de grade. Viitorul test va pune ST40 în aria temperaturilor de operare necesare pentru fuziunea nucleară controlată.

De asemenea, până în 2025, compania are în plan construirea unui alt reactor care va produce mai mulţi megawaţi de energie.

Reactorul ST40 are o formă sferică şi compactă, diferită faţă de reactoarele în formă de gogoaşă precum reactorul ITER.

Un avantaj esenţial al primului este că poate folosi anumiţi magneţi superconductori pentru a crea un câmp magnetic suficient de puternic încât să nu afecteze pereţii încăperii. Electromagneţii înalţi de 2,1 metri din jurul reactorului companiei Tokamak Energy sunt răciţi cu heliu lichid pentru a opera la temperaturi de -253,15 grade Celsius.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un nou record pentru fuziunea nucleară a fost atins de steleratorul Wendelstein 7-X de la Max Planck

Fuziunea nucleară, tehnologia care sună prea bine pentru a fi adevărată. Ce poate duce la realizarea ei?

O nouă abordare în materie de fuziune nucleară poate revoluţiona industria energetică şi poate însemna sfârşitul erei combustibililor fosili

Era energiei ecologice infinite a început. O tehnică ce foloseşte laserul pentru crearea fuziunii nucleare poate fi realizată

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase