Descoperirea, publicată recent în Science Translational Medicine, confirmă studiile care sugerează că orexinul, un compus care controlează starea de veghe şi excitarea, poate fi de asemenea implicat în dependenţa de droguri, scrie Science News.
Noul studiu, spre deosebire de alte abordări, arată schimbările în neuronii generatori de orexin ca răspuns la utilizarea drogurilor. „Sugerează posibilitatea ca o parte din motivul pentru care este atât de grea renunţarea la droguri să fie schimbările din creier”, a precizat Jerome Siegel de la UCLA, co-autor al studiului.
O analiză a patru creiere a persoanelor dependente de heroină şi alte opioide indică faptul că numărul ridicat de neuroni de acest tip sunt legaţi tocmai de consumul acestor substanţe. Creierele dependenţilor aveau în medie 54% mai mulţi neuroni producători de orexin decât creierele persoanelor din grupul de control.
Experimentele care au urmat asupra şoarecilor au arătat că morfina, atunci când este administrată rozătoarelor timp de două săptămâni, a crescut numărul acestor neuroni.
Totuşi, există şi o veste bună. Cu un dozaj adecvat şi cu monitorizare, opioidele pot reprezenta un tratament eficient pentru persoanele care suferă de narcolepsie, o condiţie care afectează somnul şi are la bază o lipsă de orexin în creier.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Efectele devastatoare ale consumului de droguri (VIDEO)
De la medicamente la droguri ilegale. Istoria consumului de plante halucinogene