După duş, scalpul nostru tinde să se îngraşe. Conform Science Alert, acest lucru se produce din cauza glandelor din piele ce produc o substanţă uleioasă numită sebum. Sebumul este ceea ce umezeşte părul şi previne uscarea lui.
Glandele care produc sebum (numite glande sebacee) sunt localizate în apropierea rădăcinii firului de păr. Canalele din aceste glande duc către foliculii firului de păr, aşa ajunge sebumul din piele pe scalp.
Fiecare persoană produce o cantitate diferită de sebum într-o perioadă determinată de timp, afirmă dermatologul Kaiser Permanente.
Hormonii responsabili pentru producerea excesivă a sebumului apar în timpul pubertăţii, ceea ce provoacă îngrăşarea părului şi apariţia acneei.
Răspunsul diferă de la o persoană la alta, însă nimeni nu ar trebui să se spele zilnic, afirmă Mimani. Spălatul prea des poate fi dăunător, spune dermatologul Lynne Golbderg. „Este paradoxal, dar persoanele care se spală prea des pentru a scăpa de sebum ajung să producă o cantitate mai mare”, a declarat Goldberg.
Atunci când trebuie să decizi cât de des trebuie să te speli pe cap, poţi lua în considerare aceste aspecte:
Dacă părul şi pielea ta produc o cantitate normală de sebum, probabil trebuie să te speli pe păr de două ori pe săptămână. Dacă produci o cantitate mai mare de sebum, probabil că trebuie să te speli mai des.
Textura părului contează deoarece afectează modul în care sebumul ajunge de la rădăcină la vârfuri. De exemplu, în cazul părului creţ sau ondulat, sebumul ajunge mai greu la vârfuri. Un astfel de păr ar trebui spălat o dată pe săptămână. Pe de altă parte, persoanele cu păr drept, subţire ar trebui să se spele pe cap de două sau mai multe ori pe săptămână.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: