Sonda japoneză Hayabusa2 s-a întâlnit cu asteroidul Ryugu
Dacă misiunea va fi încheiată cu succes, probele de pe Ryugu vor oferi cercetătorilor mai multe informaţii despre condiţiile existente în timpul formării Sistemului Solar în urmă cu miliarde de ani. Conform Tech Times, la începutul lunii a fost realizată prima fotografie cu asteroidul de la o distanţă de 2.574 de kilometri.
Ryugu a fost descoperit în 1999, iar numele său este derivat din cel al palatului subacvatic al zeului dragon. Pe 24 iunie, sonda a reuşit să realizeze o imagine în care a fost dezvăluită forma rocii spaţiale, ce seamănă cu cea a fluoritului, o piatră preţioasă, populară în cultura japoneză. „Axa de rotire a asteroidului este perpendiculară, datorită acestui factor sonda va putea ateriza cu mai mare uşurinţă pe suprafaţa sa”, a declarat Yuichi Tsuda, managerul proiectului.
„Pe de altă parte, în apropierea ecuatorului este o zonă cu mai multe cratere imense ce face alegerea punctul de asolizare atât interesantă, cât şi dificilă”, a explicat el în continuare.
De asemenea, Ryugu se roteşte într-o manieră care îi surpinde pe specialiştii japonezi. Makoto Yoshikawa, un alt membru al echipei, a declarat că rotaţia este mult mai îndelungată decât cea a asteroizilor similari. Ryugu se roteşte în 7,5 ore, spre deosebire de alţi asteroizi de tip C ce se rotesc în trei ore.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: