Numit Atom2Vec, programul a învăţat să distingă între diferiţi atomi după ce a analizat o listă de nume de compuşi chimici dintr-o bază de date online. Lăsată nesupravegheată, inteligenţa artificială a folosit apoi aceste concepte împrumutate din domeniul procesării naturale a limbii – în particular, ideea că proprietăţile cuvintelor pot fi înţelese prin cunoaşterea cuvintelor din jur – pentru a grupa elementele conform proprietăţilor lor chimice, scrie Phys.
„Doream să ştim dacă un AI poate fi suficient de deştept pentru a descoperi singur tabelul periodic, iar echipa noastră a arătat că poate”, a precizat Shou-Cheng Zhang, de la Stanford’s School of Humanities and Sciences.
Zhang susţine că studiul, publicat în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences, este un prim pas important spre un scop mai ambiţios al său, care este crearea unui înlocuitor pentru testul Turing – standardul în ceea ce priveşte inteligenţa artificială.
Pentru ca un AI să treacă testul Turing, trebuie să fie capabil să răspundă la întrebări scrise în moduri care nu pot fi distinse de cele ale unui om. Dar Zhang crede că testul este eronat pentru că e subiectiv. „Oamenii sunt produsul evoluţiei şi minţile noastre sunt pline de tot felul de lucruri iraţionale. Pentru ca un AI să treacă testul Turing, este necesar ca acesta să reproducă iraţionalităţile umane”, a menţionat Zhang.
Zhang doreşte să propună crearea unei noi trăsături a inteligenţei artificiale. „Dorim să vedem dacă putem crea un AI care să bată oamenii la descoperirea unei noi legi a naturii”, a precizat acesta. „Dar pentru a realiza acest lucru, trebuie să testăm dacă AI-ul nostru poate realiza una dintre cele mai mari descoperiri făcute deja de oameni”.
Prin recrearea tabelului periodic al elementelor, Atom2Vec a realizat un obiectiv secundar.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Inteligenţa artificială a reuşit să detecteze mult mai rapid cancerul de piele decât medicii
În doar 4 ore, inteligenţa artificială a asimilat toate cunoştinţele despre şah din istorie