Există fantome? Fenomele paranormale din timpul nopţii ar putea fi asociate paraliziei în somn şi ”sindromului capului care explodează”

01 07. 2018, 00:05

Creierului uman îi este extrem de simplu să asocieze sunete precum scârţâitul pardoselii cu fenomene mai mult supranaturale decât reale. Însă cercetătorii susţin că toate aceste apariţii „sinistre” pot fi asociate somnului.

Specialista în psihologie Alice Gregory, din cadrul Universităţii Goldsmiths (Marea Britanie), a încercat să determine modul în care anxietatea, somnul REM şi „sindromul capului care explodează” ar putea oferi o explicaţie ştiinţifică apariţiilor paranormale din timpul nopţii.

Conform Mail Online, astfel de fenomene par să apară atunci când persoanele se întind în pat. În astfel de momente persoanele suţin că încep să simtă prezenţe neobişnuite şi uneori se simt imobilizate în pat.

Însă în spatele unor astfel de fenomene se pot afla afecţiuni cunoscute ale somnului precum paralizia în somn. Iată două dintre cele ce pot explica fenomenul:

Paralizia în somn

Atunci când adormim trecem prin diferite cicluri ale somnului, de mai multe ori. La începutul somnului trecem prin somnul NREM, ce se adânceşte progresiv. Apoi ajungem în faza REM, perioadă în care visăm. Tot în această etapă suntem paralizaţi. Însă, în cazul paraliziei în somn, caracteristicile fazei REM sunt resimţite şi atunci când persoana este trează. Persoanele ce resimt aceste lucruri susţin că au halucinaţii şi nu se pot mişca. Afecţiunea este comună, fiind întâlnită la 8% dintre persoane.

Sindromul capului care explodează

Unele persoane susţin că resimt explozii uriaşe în timpul nopţii, pe care nu pot să le explice. Acest lucru poate fi asocat din nou cu somnul. Atunci când adormim, formaţiunea reticulară a trunchiului cerebral începe să ne inhibe abilitatea de mişcare, văz sau auz. Acel boom pe care îl aud unele persoane poate fi produs din cauza întârzierii acestui proces. Asemănător cu paralizia în somn şi acest sindrom este în continuă cercetare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Un studiu efectuat pe mii de copii dezvăluie un pericol subapreciat la adresa performanţei şcolare

Informaţia pe care ar trebui să o cunoască toţi oamenii: cum ne afectează unul dintre cele mai nocive şi mai răspândite obiceiuri

Cum acţionează bizara tulburare de somn care îi face pe oameni să vadă „demoni”?

Ştiinţa somnambulismului – viaţa pe care unii o trăiesc dormind