Cei ce au construit Stonehenge au utilizat teorema lui Pitagora cu 2.000 de ani înainte ca filosoful grec să se nască

25 06. 2018, 00:05

Autorul cărţii Megalith: Studies in Stone sugerează că persoanele ce au construit monumentul din piatră cunoşteau relaţia dintre ipotenuză şi părţile sale opuse. Majoritatea învăţăm teorema lui Pitagora sub forma unei formule de tipul a^2 + b^2 = c^2, unde a şi b se întâlnesc într-un unghi drept, iar c reprezintă lungimea ipotenuzei. 

Conform Science Alert, formula este extrem de folositoare atunci când vrem să determinăm distanţele dintre două puncte aflate în unghi drept, fie că utilizăm datele pentru construirea monumentelor, cartografierea constelaţiilor sau divizarea terenului. 

Aşadar, nu este o surpriză faptul că savanţii au observat semne ale utilizării teoremei în Babilon, China antică sau în culturile indiene. De obicei asociem formula cu numele lui Pitagora deoarece el a fost primul recunoscut pentru demonstrarea ei. 

Însă există şi specialişti ce încearcă să dovedească faptul că teorema era cunoscută şi demonstrată cu mult înainte ca Pitagora să existe. Unul dintre aceste exemple s-ar regăsi, conform unor specialişti, în modul în care a fost aranjat monumentul neolitic Stonehenge în urmă cu 4.500 de ani. „Vedem utilizarea triunghiurilor şi a pătratelor duble ce sunt o variantă simplificată a teoremei”, a declarat John Matineau, editorul cărţii. Autorii susţin că laturile triunghiurilor formează proporţii regăsite în faimoasa formulă, fapt ce sugerează că persoanele ce au construit monumentul ştiau că este o metodă utilă de realizare a unui triunghi cu unghi drept. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Cinci figuri istorice care au influenţat lumea dar care nu ar fi existat în realitate
 
Uriaşele pietre din cadrul monumentului Stonehenge ar fi fost transportate de gheţari
 
10 lucruri uimitoare pe care nu le-am învăţat la şcoală. GIF
 
De ce a fost construit Stonehenge pe locul unde se află acum? Arheologii au în sfârşit un răspuns