Astfel, doctorii încearcă să combine metodele de terapie, adică să creeze un cocktail de medicamente într-un efort de a combate acest tip de cancer. Totuşi, nu există nicio cale sigură de a prezice ce combinaţii, dintre sutele existente, vor funcţiona (şi vor trebui să funcţioneze rapid) pentru o anumită pacientă cu CSTN, scrie Medical Xpress.
Astfel, cercetătorii de la Universitatea Monash au folosit datele genetice şi ale tratamentelor de la celulele canceroase crescute în laborator prelevate de la sute de paciente din întreaga lume pentru a crea un program computerizat, care a scos la iveală o combinaţie de medicamente până acum necunoscută, care poate reprezenta răspunsul pentru boală.
În cadrul lucrării, publicate recent în PLOS Computational Biology, Dr. Lan Nguyen de la Monash Biomedicine Discovery Institute şi echipa sa cred că modelul computerizat va deveni o aplicaţie pe care medicii o pot folosi pentru a realiza cele mai bune combinaţii de medicamente pentru fiecare pacient în parte.
Celulele cancerului de sân triplu negativ pot dezvolta rezistenţa la un singur medicament în câteva zile sau chiar în câteva ore, în principal prin rearanjarea rutelor de semnalizare din celule.
„Este similar cu situaţia în care există un accident rutier, iar traficul este redirecţionat pe străzile adiacente”, a precizat Nguyen. „Dar cum aceste celule canceroase găsesc noi căi de a vita efectul medicamentului, rămâne în mare parte o necunoscută”.
Echipa de la Monash, în colaborare cu colegii de la Institutul Weizmann din Israel, au caracterizat o reţea cheie de semnale care duce la dezvoltarea acestui tip de cancer şi au elaborat pe baza acesteia un model computerizat care poate prezice modul în care reţeaua se reorganizează ca răspuns la un anumit medicament.
„Sperăm ca în 2-5 ani să avem noile combinaţii în teste clinice”, a adăugat Nguyen.
De asemenea, modelul computerizat poate fi adaptat şi folosit pentru a determina combinaţiile de medicamente pentru alte cancere grave, precum cel la plămâni sau melanomul, unde a fost observat acelaşi fenomen de redirecţionare ca urmare a efectului administrării unui medicament.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Care sunt obiceiurile greşite ale românilor bolnavi de cancer
Primul vaccin împotriva cancerului a fost folosit pe un pacient
Care sunt etapele de dezvoltare a cancerului şi ce simptome au acestea