Imagininile sugerază că în regiunea nordică a lui Jupiter există nori formaţi din cristale de amoniac îngheţat şi regiuni cu pete întunecate, unde cercetătorii consideră că norii ar fi mai adânci. Conform Mail Online, imaginea a fost realizată de sonda Juno, pe când se afla la 7.900 de kilometri de norii gigantului gazos.
Furtuna se roteşte în aceaşi direcţie precum planeta şi are structură predominant ciclonică. În regiune se află două anticiloane ce au culori închise. Norii observabili din imagine sunt compuşi din amoniac îngheţat sau o combinaţie între amoniac îngheţat şi apă. Deşi regiunea, per total, pare haotică există şi regiuni mai calme la nord şi sud de ,,furtună”.
Foto: NASA
Cercetătorii consideră că regiunile întunecate extinse reprezintă locuri în care norii se propagă în adâncimea atmosferei planetei. În urma analizelor realizate cu instrumentul JIRAM, de la bordul sondei Juno, aceste regiuni emit mai multă căldură şi au o adâncime mai mare decât restul zonelor.
Anterior, majoritatea imaginilor realizate de sonda Juno s-au axat pe Marea Pată Roşie de pe Jupiter. Într-un studiu anterior, cercetătorii au declarat că regiunea ar putea dispărea în următorii 10-20 de ani. În 1800, furtuna avea o lăţime de 30 de grade longitudine, de patru ori diametrul Pământului. Însă atunci când Voyager 2 a trecut pe lângă Jupiter, în 1979, furtuna se micşorase, ajungând la o lăţime de două ori cât Terra.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: