„Morganitul este un cristal de dioxid de siliciu şi este similar cu cuarţul. Se formează pe Terra ca precipitat atunci când apa alcalină care include SiO2 este evaporată în condiţii de presiune înaltă”, a precizat Kayama. „Existenţa morganitului sugereză cu tărie că există apă pe Lună”.
Kayama şi echipa sa au analizat 13 meteoriţi lunari folosind metode avansate pentru a determina compoziţia chimică şi structura mineralelor, potrivit Science Daily.
Morganitul a fost găsit doar într-unul dintre aceste 13 exemplare, confirmând teoria echipei conform căreia nu s-ar fi putut forma în deşertul african. „Dacă vremea terestră ar fi produs morganitul în meteoritul de pe Lună, mineralul ar fi fost prezent în toate mostrele care au căzut pe Terra în jurul aceleiaşi perioade”, a adăugat Kayama.
Este prima dată când morganitul este detectat în rocile de pe satelitul nostru natural. Cercetătorii cred că meteoritul provenea dintr-o zonă numită Procellarum Terrane, iar morganitul s-a format prin procesul de evaporare al apei în lumină solară puternică. Teoria de lucru a savanţilor a fost că sub suprafaţa Lunii, protejate de Soare, cristalele de apă îngheţată se pot găsi în abundenţă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Videoclip incredibil: Luna pare că se prăbuşeşte pe Pământ