Aceste „granule exotice” furnizează informaţii preţioase despre „materia din care au fost construite planetele şi stelele”, afirmă specialiştii. Conform Independent, sistemul nostru solar s-a format dintr-un nor uriaş de praf interstelar şi gaz. Observaţiile astronomice au dezvăluit că acest praf a fost compus în mare parte din silicaţi, carbon şi gheaţă.
Probele de praf de la începuturile Sistemului Solar oferă astronomilor posibilitatea de a obţine mai multe informaţii despre eveniment, însă majoritatea dintre aceste probe au fost distruse sau alterate de formarea planetelor Sistemului Solar.
Acest „praf spaţial primoridial” a fost însă descoperit, conservat în unele roci spaţiale extrem de rare. Aşadar, în mare parte cercetătorii s-au bazat pe observaţii astronomice şi experimente de laborator pentru a realiza imaginea primilor compuşi ce au dus la formarea Terrei şi a celorlalte planete din sistemul nostru solar.
Specialistul Hope Ishii, din cadrul Universităţii din Hawaii, şi echipa sa consideră că cel mai bun loc în care pot fi căutate cele mai abundente urme ale „naşterii” Sistemului Solar se află în obiectele care au fost cel mai puţin alterate. Printre acestea pot fi luate în considerare cometele ce au scăpat proceselor violente de formare a planetelor din Sistemul Solar.
În timp ce cometele trec prin apropierea Soarelui eliberează praf ce poate pătrunde în orbita Pământului, de unde poate fi colectat de specialişti. Echipa s-a axat pe studierea unor mici granule colectate ce sunt compuse în mare parte din sticlă, metal şi sulfuri.
Prin intermediul analizării granulelor, specialiştii au ajuns la concluzia că acestea nu s-au format în interiorul fierbinte al nebuloasei din care s-a format şi Soarele, ci într- zonă rece, bogată în radiaţii. „Observaţiile noastre sugerează că aceste granule excentrice reprezintă praf interstelar din care au fost formate primele planete şi stele. Prin intermediul amprentei materialelor ce au dus la formarea planetelor din Sistemul Solar în urmă cu 4,6 miliarde de ani putem înţelege mai bine procesele ce au avut loc”, a declarat Ishii.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: