„Nu este nimic asemănător”, a precizat Omar Yaghi, care a inventat tehnologia. „Operează la temperaturi ale mediului înconjurător cu ajutorul luminii solare, fără să fie nevoie de energie convenţională”.
Noul test reprezintă următorul pas al experimentului efectuat în 2017 în deşertul Arizona, cu un dispozitiv mai mic, scrie Phys.
Detaliile acestei tehnologii au fost publicate în revista de specialitate Science Advances.
Yaghi şi echipa sa au creat un MOF (metal-organic framework) din aluminiu, numit MOF-303, care este de 150 de ori mai ieftin decât cel obişnuit şi captează de două ori mai multă apă în testele de laborator. Noile generatoare de apă vor produce astfel mai mult de 400 de mililitri de apă pe zi dintr-un kilogram de MOF.
Pentru noul studiu, echipa de la UC Berkeley au colectat şi măsurat apa şi au testat ultimul dispozitiv în mai multe condiţii de umiditate, temperatură şi intensitate solară.
În esenţă, centrala este o cutie în interiorul altei cutii. Cutia internă are un pat de 1.800 de centimetri pătraţi de granule de MOF expuse aerului pentru a absorbi umiditate.
Testele efectuate construiesc fundaţia ce le va permite inginerilor să configureze tehnologia pentru diferitele condiţii din Arizona, zona mediterană sau oricare altă regiune aridă de pe glob.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un grup de voluntari a băut apă contaminată cu E.coli în numele ştiinţei
Un material minune va rezolva ieftin şi eficient problema lipsei apei potabile