Vaccinul, cunoscut ca DCVax-L, a fost creat de savanţii de la Universitatea California – Los Angeles şi de la Northwest Biotherapeutics, scrie Science Daily.
Acesta foloseşte propriile celule dendritice ale pacientului pentru a ajuta la activarea sistemului imunitar pentru a lupta împotriva cancerului. În prezent, speranţa de viaţă la pacienţii cu glioblastoma este de 15-17 luni şi mai puţin de 5% dintre pacienţii care primesc îngrijirea standard supravieţuiesc cel puţin cinci ani de la începerea tratamentului.
Descoperirile interimare ale studiului care este în desfăşurare au fost publicate pe 29 mai în Journal of Translational Medicine. Studiul este cel mai mare de acest tip care testează vaccinuri personalizate la pacienţii diagnosticaţi cu cancer pe creier.
„Rata supravieţuirii este remarcabilă comparativ cu ceea ce se aşteaptă în cazul glioblastomei”, a precizat Linda Liau, şefa departamentului de neurochirurgie de la David Geffen School of Medicine al UCLA. „Ce este impresionant cu privire la testele de imunoterapie este că există o populaţie de 20-30% de pacienţi care trăiesc mai mult decât se aştepta. În aceştia credem că există un puternic răspuns imunitar împotriva cancerelor care îi protejează de o recidivare a tumorii”.
Vaccinul a fost administrat în circa 300 de pacienţi nou-diagnosticaţi cu glioblastomă în perioada iulie 2007 – noiembrie 2017.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
De ce nu a fost identificat un tratament pentru cancer până în prezent?
Cancerul mamar şi chimioterapia: cum pot fi reduse la minimum efectele adverse