În prezent, fizicianul Alexander Berezin din cadrul Universităţii Naţionale de Cercetare din Rusia propune un nou răspuns pentru paradoxul Fermi. Conform Space, dacă ipoteza lui Berezin este corectă, umanitatea ar putea avea un viitor mai „rău decât extincţia”.
„Cum ar fi dacă prima civilizaţie care va stăpâni zborul interstelar va anihila întreaga competiţie pentru a-şi alimenta expansiunea?”, se întreabă Berezin. În cadrul lucrării, Berezin susţine că pentru a înţelege ipoteza sa trebuia mai întâi să stabilim parametri a ceea ce înseamnă „viaţă inteligentă”. Pentru început nu contează exact modul în care arată viaţa extraterestră, poate fi un organism biologic, precum oamenii, sau un tip de inteligenţă artificială avansată.
Însă nu contează modul în care această viaţă se comportă, notează Berezin. Pentru a fi considerată relevantă pentru paradoxul Fermi, viaţa extraterestră pe care o căutăm trebuie să poată creşte, să se reproducă şi să fie detectabilă de om. Ceea ce înseamnă că „extratereştrii ipotetici” ar trebui să fie capabili de călătoria interstelară sau cel puţin de transmiterea mesajelor. Berezin susţine că pentru ca o civilizaţie să deţină aceste capacităţi ar trebui să se afle pe o traiectorie de expansiune. Pentru a parcurge acest traseu, probabil eşti nevoit să distrugi alte forme de viaţă.
„Nu spun că o formă de viaţă extrem de complexă ar putea să distrugă conştient alte forme de viaţă. Probabil că nici nu şi-ar da seama la fel cum o echipă de demolare dinstruge clădirile din jur pentru a fi construite alte blocuri”, a declarat Berezin.
Însă Berezin nu se teme că omenirea ar putea fi distrusă de o astfel de „cursă”, ci oamenii ar putea fi chiar cursa. „Probabil suntem primii care explorează zborul interstelar şi probabil vor fi şi ultimii care vor rămâne”, a mai spus Berezin.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: