Soarele are ploi asemenea Terrei, doar că în loc de apă, acolo plouă cu plasmă. Atunci când plasma se deplasează într-o zonă mai rece a coroanei, condensează şi cade spre interior, aşa cum şi aerul fierbinte care condensează în nori formând picături de apă care cad pe Pământ. „Fizica este practic aceeaşi”, a precizat Emily Mason de la Catholic University of America din Washington, care a prezentat noile observaţii la Triennial Earth-Sun Summit.
Până acum, ploile de plasmă au fost asociate cu ejecţii puternice de plasmă. Noul studiu arată însă că fenomenul poate avea loc oriunde în coroane unde temperaturile merg de la mai mult la mai puţin, inclusiv în ejecţiile mai mici, unde diferenţa de temperatură dintre sus şi jos este mai mică, relatează Science News.
Descoperirea poate fi un element esenţial în rezolvarea unei enigme a Soarelui: temperatura din coroană este cu milioane de grade mai mare decât cea de pe suprafaţă. Savanţii consideră că această căldură suplimentară provine dintr-o sursă continuă, încă necunoscută, precum „o plită” sau mici impulsuri de energie găsite pe astru. Rezultatele susţin această idee întrucât ar crea diferenţele de temperatură necesare în ejecţiile scurte, conform fizicianului Nicholeen Viall de la NASA, care nu a fost implicat în descoperire. „Faptul că este ploaie aici pune limite cu privire la posibilităţile care determină apariţia încălzirii coroanei”, a adăugat acesta.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cum va muri Soarele? Un nou studiu rezolvă una dintre cele mai mari enigme ale cosmologiei
Ceva este în neregulă cu Soarele, iar consecinţele pot fi dezastruoase