Un nou studiu realizat de specialiştii din cadrul Universităţii din Illinois dezvăluie legăturile dintre modul în care se odihnesc mamele şi permisivitatea acestora în perioada adolescenţei copiilor. Conform Science Daily, rezultatele sugerează că mamele ce nu se odihnesc suficient sau adorm foarte greu au o tendinţă mai mare de a fi mai puţin severe cu copiii.
Conform studiului, calitatea somnului ar putea fi extrem de importantă mai ales în cazul mamelor afro-americane şi a celor ce locuiesc în gospodării dezavantajate din punct de vedere socio-economic. „Perioadele scurte sau întrerupte de somn sunt comune pentru părinţi, însă le poate afecta sănătatea mintală şi fizică”, a explicat Kelly Tu, cercetător din cadrul Universităţii din Illinois. „Am extins acest studiu de la copii la părinţi ai adolescenţilor pentru a observa cum le afectează somnul comportamentul”, a adăugat el.
În timpul adolescenţei (11-18 ani), implicarea părinţilor este un factor important al modului în care copilul evoluează social, emoţional şi comportamental. Tu sugerează că studiul a prezentat o legătură între părinţii permisivi şi adolescenţii vulnerabili sau cu un comportament problematic şi riscant.
Acest comportament riscant din timpul adolescenţei poate include împrietenirea cu persoane delicvente sau deviante, utilizarea substanţelor interzise sau vandalizarea bunurilor. „Atunci când mamele nu primeau suficientă odihnă, nivelul lor de permisivitate era mult mai crescut. Probabil acestea se iritau mult mai repede sau le era afectată atenţia. De asemenea, am descoperit că mamele ce dorm suficient sunt mult mai puţin permisive cu adolescenţii”, a declarat Tu.
În cadrul studiului au fost analizate 234 de mame ce au purtat actigrafie în timpul somnului pentru mai multe nopţi. Adolescenţii cu vârsta medie de 15 ani au completat chestionare despre modul în care percepeau comportamentul mamelor. Rezultatele sugerează că mamele ce dormeau o perioadă mai lungă de timp aveau un nivel mai scăzut al permisivităţii.
De asemenea, rasa, etnicitatea şi statutul socio-economic s-au dovedit a fi factori importanţi privind calitatea somnului.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: