Obiectul, descris în studiul din Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters, se află pe o orbită inversă lângă Jupiter, iar cercetătorii Fathi Namouni, astronom la Observatorul Côte d’Azur şi Helena Morais de la Sao Paolo State University, susţin că acesta poate fi vărul asteroidului Oumuamua, obiectul interstelar care a trecut prin Sistemul Solar anul trecut, scrie National Geographic.
Totuşi, studiul a ajuns la originea lui BZ509 printr-un proces de eliminare – o abordare pe care experţii au criticat-o. „Este foarte extrem – mai ales că nu au un model dinamic – să susţii o idee zicând că restul explicaţiilor sunt imposibile”, a adăugat Hal Levison de la Southwest Research Institute, care nu a fost implicat în studiu.
Nimeni nu neagă însă că obiectul este unul bizar. Nu numai că se deplasează în direcţie opusă, ci şi orbita sa se suprapune cu cea a lui Jupiter – primul obiect care „şicanează” cea mai mare planetă a Sistemului Solar. Chiar şi aşa, orbita este una stabilă, cel puţin în ultimul milion de ani, conform lui Martin Connors, care împreună cu echipa sa de la Athabasca University a efectuat anul trecut o simulare computerizată pentru a determina stabilitatea orbitei.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
”Oumuamua”, asteroidul hoinar şi unic din Sistemul Solar a cărui formă i-a surprins pe astronomi
Posibila provenienţă a asteroidului interstelar misterios ”Oumuamua”, elucidată