“Este cea mai mare presiune pe care am văzut-o”, a precizat Volker Burkert, unul dintre co-autorii studiului publicat în urmă cu doar câteva zile în publicaţia Nature.
Asta înseamnă că, în medie, presiunea din centrul unui proton este de zece ori mai mare decât cea din interiorul unei stele neutronice.
Stele neutronice sunt rezultatul unor explozii stelare şi a colapsului propriului miez. Miezul în sine având o masă mai mare decât steaua iniţială şi nefiind mai mare decât un oraş. Masa unei stele neutronice este atât de mare încât o linguriţă de materie dintr-o stea neutronică ar cântări în jur de 9.071.847.400 kg.
Fizicienii au descoperit, însă, şi asemănări între modul de funcţionare al protonului şi cel de funcţionare al stelelor.
„Din anumite puncte de vedere, arată cu ceea ce se întâmplă în interiorul stelelor”, a precizat fizicianul rus Oleg Teryaev. Asta pentru că şi stelele sunt supuse, pe de o parte, unei presiuni din exterior în interior exercitată de gravitaţie, iar pe de altă parte, a unei presiuni din interior spre exterior exercitată de nucleu.
Citeşte continuarea pe Gândul.